3 Ερωτήσεις για Καληνύχτα

Η ώρα του ύπνου είναι η πιο γλυκιά στιγμή για ένα παιδάκι. Αυτό ηρεμεί και εσείς επιτέλους ξεκουράζεστε :) Κάθε βράδυ, πρωτού κοιμηθεί, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του κάτι... έτσι, για καληνύχτα.

3 προτεινόμενες ερωτήσεις είναι εδώ για εσάς και το μικρό σας αγγελούδι :

Τι σε έκανε πολύ χαρούμενο σήμερα; Γέλασες αρκετά;
Σε στεναχώρησε κάτι; Έκλαψες για κάτι σήμερα;
Υπάρχει κάτι ξεχωριστό που έμαθες σήμερα;

Με αυτές τις 3 ερωτήσεις, τα παιδιά ανοίγουν την καρδιά τους. Αρχίζουν να γελάνε όσο θυμούνται την όμορφη μέρα τους και όμορφες στιγμές γεμίζουν το δωμάτιο, σοβαρεύουν όσο συζητούν αυτό που τους στεναχώρησε και νιώθουν περήφανα πειγράφοντας τα καινούρια πράγματα που έμαθαν μέσα στη μέρα.
Μπορεί να ακούγονται πολύ απλές σαν ερωτήσεις, και στα αλήθεια είναι. Έχουν, ωστόσο, συγκεκριμένους σκοπούς...

Έκφραση συναισθήματος. Το να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου δεν είναι εύκολο. Tο παιδί σας θα μάθει από νωρίς να εκφράζει αυτά που νιώθει. Έτσι, στη ζωή του αργότερα θα μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς αν συναντήσει κάτι που το δυσκολεύει, το τρομάζει ή το κάνει να νιώθει άβολα. Αναπτύσουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη. 

Βλέπετε, ως γονείς, πώς ήταν η μέρα του παιδιού σας. Είναι πολύ πιθανό για το παιδί να μοιραστεί μαζί σας καταστάσεις που δε φανταζόσασταν, να εξωτερικεύσει σκέψεις που θα σας ξαφνιάσουν και να έρθετε αντιμέτωποι με πλευρές τις ζωής του όταν εσείς δεν είστε παρόντες. Βοηθάει επίσης στην κατανόηση παρεξηγήσεων που αφορούν οικογενειακά και μη μέλη.

Είναι μάθημα ζωής. Μέσα από αυτές τις ερωτήσεις μπορείτε να διδάξετε στα μικρά σας αγγελούδια ότι στη ζωή δεν είναι όλα όμορφα και εύκολα. Υπάρχουν στιγμές που θα μας δυσκολέψουν και θα μας στεναχωρήσουν. Οι "αρνητικές εμπειρίες" της ημέρας, δε χρειάζεται να καταλήγουν σε μια άσχημη καληνύχτα. Όλα φτιάχνουν και όλα διορθώνονται. 

Μαθαίνουν στα παιδιά σας να επικοινωνούν. Το παιδί σας θα συνηθίσει να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Με τον καιρό, θα του γεννηθεί η απορία και για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Μην ξαφνιαστείτε με μια ερώτηση όπως: Εσύ μαμά τι έκανες σήμερα και σε έκανε χαρούμενη; Χτίζετε μια γέφυρα επικοινωνίας με τα παιδιά.

Αν δεν έχετε ακόμα χρησιμοποιήσει τις ερωτήσεις μας, θα ήταν καλό να ξεκινήσετε από σήμερα το βράδυ. Θα γίνει αναμφισβήτητα η καλύτερη και η πιο ειλικρινής στιγμή της ημέρας σας.