Διάβασμα βιβλίου: Δύσκολη υπόθεση;

Έλα να διαβάσουμε ένα βιβλίο....

Μπλιαχ!
Ποτέ!
Με τίποτα!
Δε θέλω!

Τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα:

Διαβάστε πλάι του. Τα παιδιά έχουν τους γονείς τους σαν πρότυπο. Αγοράστε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες και ξεκινήστε το διάβασμα.

Διαβάστε μαζί του. Κρατήστε το αγαπημένο του παραμύθι ή μυθιστόρημα και διαβάστε το μαζί. Συζητήστε τους ήρωες, την υπόθεση, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Βιβλίο ή Ταινία; Παρακινείστε το παιδί σας να διαβάσει ένα βιβλίο με κίνητρο να δείτε την προβολή της ταινίας μόλις βγει στον κινηματογράφο! Βάλτε στοίχημα ή κάντε μαντεψιές ποιο θα είναι πιο ωραίο!

Κατάλληλο περιβάλλον. Δημιουργείστε ένα ήσυχο περιβάλλον για διάβασμα. Κατάλληλος φωτισμός και μια αναπαυτική καρέκλα ή μαξιλάρι προδιαθέτουν θετικά τον αναγνώστη.

Επισκεφτείτε βιβλιοπωλεία ή δημόσιες βιβλιοθήκες. Αποκτήστε μια καθιερωμένη βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια δημόσια βιβλιοθήκη κάθε μήνα. Είναι σημαντικό το παιδί να έχει πληθώρα βιβλίων μπροστά του ώστε να μη δεσμεύεται σε συγκεκριμένα θέματα και περιεχόμενα κατά την επιλογή ενός βιβλίου.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει... Γράμματα, σημειώσεις, email, ακόμα και τη λίστα για το σούπερμάρκετ. Κάντε το ίδιο το παιδί σας να αγαπήσει τα γράμματα και να γίνει συγγραφέας μικρών ιστοριών.

Κάντε ερωτήσεις. Ρωτήστε το παιδί σας τι διαβάζει και αν του αρέσει. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι του τραβά την προσοχή και τι θεωρεί βαρετό. Κανένας δεν είναι πρόθυμος να διαβάσει ξανά μια ιστορία με άλογα, αν θεωρεί βαρετά τα άλογα.

Ζωγραφίστε μαζί. Φτιάξτε μια ζωγραφιά για κάθε βιβλίο. Προσπαθήστε να αναπαραστήσετε την αγαπημένη του στιγμή από το βιβλίο και κάντε τες κολλαζ.

Παίξτε με τους ήρωες. Ντυθείτε και υποδυθείτε ρόλους αγαπημένων ηρώων. Μιμηθείτε λόγια και σκηνές.

Και να θυμάστε, δεν υπάρχει παιδί που δεν λατρεύει το διάβασμα.Υπάρχουν παιδιά που αγαπούν το διάβασμα και παιδιά που δεν έχουν βρει ακόμα το κατάλληλο βιβλίο.