Πότε λέμε μπράβο στο παιδί μας;

Πολλοί γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το πότε πρέπει να λένε μπράβο στο παιδί τους. 

Έκανα καλά που του είπα μπράβο; 
Άραγε θα ξανακάνει αυτή την καλή πράξη;
Είπα μπράβο αλλά έχει κάνει και καλύτερα, μήπως επαναπαυθεί;
Κάθε πότε να λέω μπράβο;
Κι αν καλομάθει και ζητά επιβράβευση συνέχεια;
Μήπως θα κάνει καλά πράγματα μόνο όταν ακούει μπράβο;
Αν δεν πω μπράβο, στεναχωριέται!

Ένας βομβαρδισμός σκέψεων που συνήθως δεν οδηγεί πουθενά. Η λέξη "Μπράβο" είναι μια λέξη που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, θέλουμε να ακούμε και πολλές φορές την αναζητάμε. Ένα παιδάκι θα ακούσει μπράβο γιατί ήταν φρόνιμο ή γιατί ολοκλήρωσε την εργασία του. Ένας έφηβος θα ακούσει μπράβο γιατί πέρασε τα μαθήματα της εξεταστικής. Ένας ενήλικας θα ακούσει μπράβο γιατί είναι πολύ καλός στη δουλειά του. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, λοιπόν, ακούμε τη λέξη "Μπράβο". Και κάθε φορά, όταν την ακούμε, νιώθουμε καλά, νιώθουμε χαρούμενοι και είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. 

Μπράβο - μια λεκτική ενίσχυση για οτιδήποτε κάνουμε καλά. 

Μη φοβάστε και μη διστάζετε να λέτε μπράβο στα παιδιά σας. Τα βοηθά να γίνονται καλύτερα. Αναγνωρίζουν ότι αυτό που έκαναν ή ο τρόπος που φέρθηκαν είναι αποδεκτός και νιώθουν καλά με αυτό. Νιώθουν μέρος μιας ομάδας. Νιώθουν ισάξια με τους γύρω τους και ικανά να αντεπεξέλθουν σε καταστάσεις εύκολες και πιο δύσκολες. Αποκτούν αυτοπεποίθηση και αναγνωρίζουν το καλό από το μη αποδεκτό/κακό. Υιοθετούν συμπεριφορές που θέλουμε να έχουν και μεγαλώνοντας μοιράζονται και αυτά το μπράβο με αδέρφια, φίλους και οικογένεια. 

Να λέτε μπράβο στα παιδιά σας για καθετί καλό που κάνουν. Η διαφορά είναι να μη λέτε μπράβο σε οποιαδήποτε κίνηση ή πράξη κάνει ένα μικρό παιδί. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουν το "κάνω κάτι καλό" από το "κάνω απλά κάτι". Αν λέτε μπράβο συνέχεια, το παιδί θα μπερδευτεί, θα αποσυντονιστεί. Δε θα γνωρίζει πότε έκανε κάτι πολύ καλά και θα εξαρτηθεί από το δικό σας "μπράβο" για να κάνει το οτιδήποτε. Μεγαλώνουμε παιδιά υγιή, ανεξάρτητα, παιδιά με προσωπικότητα. Δεν είναι καλό να εξαρτώνται από τη δική μας λεκτική επιβράβευση συνέχεια.

Αν θέλετε να επιβραβεύετε συχνά το παιδί σας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι ώστε να αντικαταστήσετε τη λέξη "Μπράβο":

Χρησιμοποιείστε φράσεις συνώνυμες που αναγνωρίζουν την καλή πράξη:

  • Πολύ καλή προσπάθεια.
  • Η σκέψη σου είναι πολύ σωστή.
  • Ωραία, συνέχισε έτσι.
  • Τα κατάφερες μια χαρά.
  • Ναιιι, κόλλα 5!
     

Χρησιμοποιείστε άλλου είδους ενίσχυση (τροφική, υλική κλπ):

  • Κέρδισες ένα μπισκοτάκι.
  • Θα φας το αγαπημένο σου φαγητό.
  • Θα πάμε βόλτα στο πάρκο.
  • Κέρδισες 5 λεπτά διάλειμμα.
  • Θα δεις το αγαπημένο σου παιδικό.