Πώς θα κάνουμε το homework ευχάριστα, γρήγορα και χωρίς γκρίνιες;

Συμπληρώνουμε σχεδόν ένα μήνα μαθημάτων, συνηθίσαμε σιγά σιγά τους νέους κανόνες κι έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα. Αυτό που μένει, είναι να βρούμε και τον τρόπο για να είμαστε αποδοτικοί και στο σπίτι και να κάνουμε το homework ευχάριστα, γρήγορα και χωρίς γκρίνιες.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 χρήσιμα tips:

Καθημερινή ρουτίνα. Προτείνουμε να δημιουργήσετε μαζί με τα παιδιά σας μια καθημερινή ρουτίνα που να περιλαμβάνει φαγητό, διάβασμα, παιχνίδι και ύπνο. Αυτό βοηθά μικρούς και μεγάλους να συνηθίσουν σε ένα πρόγραμμα που χρειάζεται να ακολουθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Tip: Μειώνονται οι εντάσεις αφού γνωρίζουμε πότε διαβάζουμε και πότε είναι η ώρα για παιχνίδι.

Ήσυχο δωμάτιο. Επιλέγουμε έναν φωτεινό χώρο για διάβασμα στο σπίτι, ο οποίος είναι συγκεκριμένος και σταθερός. Αφαιρούμε τα περισσότερα ερεθίσματα και προσπαθούμε να είναι όλα τακτοποιημένα και καθαρά.

Tip: Αυξάνονται οι πιθανότητες για συγκέντρωση και προσοχή, και συνεπώς για λιγότερη διάρκεια πάνω από τα βιβλία.

Λίστα μαθημάτων. Δημιουργούμε μια λίστα με τα μαθήματα που έχουμε να κάνουμε. Μπορούμε μαζί με το παιδί να τα θέσουμε σε σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το ποιο μάθημα είναι πιο χρονοβόρο ή δύσκολο, ώστε να είναι στην αρχή. Όσο πραγματοποιούνται οι ασκήσεις, σβήνουμε και τα μαθήματα από τη λίστα.

Tip: Το παιδί γνωρίζει πότε θα τελειώσει τα μαθήματα και αποκτά κίνητρο.

Ύπνος και διατροφή. Επιλέγουμε λίγη ξεκούραση ανάμεσα στο σχολείο και πριν το διάβασμα, καθώς είναι σημαντικό το παιδί να μη μελετά όταν είναι κουρασμένο. Ταυτόχρονα, επιλέγουμε ελαφριά γεύματα με θρεπτικές ουσίες για μεσημεριανό π.χ. ψάρι, κρέας, φρούτα.

Tip: Ο σωστός ύπνος και η σωστή διατροφή βοηθούν σε αποδοτικότερο διάβασμα.

Οργάνωση για την επόμενη ημέρα. Βοηθάμε το παιδί μας να τακτοποιήσει την τσάντα του για την επόμενη ημέρα. Γράφουμε μαζί ή συζητάμε για τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις που πιθανό να έχει. Με τον ίδιο τρόπο όπως πριν, σβήνουμε ένα-ένα τα βιβλία και τετράδια που τοποθετήθηκαν μέσα στην τσάντα.

Tip: Μην ξεχάσετε την οργάνωση της κασετίνας, αφού είναι και αυτή εξίσου σημαντική!

 

www.boommag.gr