10 +1 παιχνίδια για τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού

Ποια παιχνίδια μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας και ποια είναι εκείνα που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί; Διαβάστε με προσοχή και... καλά να περάσετε!

Ένα carousel πάνω από την κούνια μπορεί να προσφέρει ερεθίσματα με ήχο και κίνηση από τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού. Μελλοντικά, το μωρό μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί του κουνώντας τις φιγούρες με τα χεράκια και τα ποδαράκια του.
 
Σε όποιο μέρος του σπιτιού και αν βρίσκεστε, μπορείτε να απασχολήσετε το μωρό σας με ένα βρεφικό γυμναστήριο και με τα παιχνίδια που είναι κρεμασμένα σε αυτό. Επιλέγουμε παιχνίδια που προσφέρουν μουσική, φως και κουδούνισμα, για να διεγείρουμε τις αισθήσεις του.

Γύρω από την καλαθούνα ή το παρκοκρέβατο μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μαλακό βιβλίο δραστηριοτήτων για μωρά. Για τους πρώτους μήνες προτείνονται ασπρόμαυρες εικόνες και στη συνέχεια η εναλλαγή τους με έγχρωμες. Οι κουδουνίστρες με πολύχρωμες χάντρες και ήχους βοηθούν στην ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού. Μια μαλακή κουδουνίστρα μπορεί να τοποθετηθεί και σταθερά στο παρκοκρέβατο, παράγοντας ήχο κάθε φορά που θα την αγγίζει το μωρό.
 
Γύρω στους 3 μήνες προτείνεται να γυρίζουμε το μωράκι μπρούμυτα ή αλλιώς σε θέση Tummy time. Στην αρχή, μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά είναι αρκετά. Τοποθετούμε τριγύρω ερεθίσματα για να προσελκύσουμε την προσοχή του (π.χ. έναν καθρέφτη) και για να κάνουμε την παραμονή του στη θέση αυτή πιο ευχάριστη.
 
Μπροστά στον καθρέφτη το μωρό μαθαίνει να παρατηρεί τον εαυτό του και τους γονείς του. Κάνουμε εναλλαγές εκφράσεων, όπως χαμόγελο, ανοιχτό στόμα, φουσκωμένα μάγουλα, και περνάμε όμορφες στιγμές μαζί του.

Η σωματική επαφή με αγκαλιές, χάδια, φιλιά και απαλό γαργάλημα σε συνδυασμό με τη μαμά να τραγουδάει παιδικά τραγούδια με αργή μελωδία χαλαρώνει και βοηθά στην αλληλεπίδραση. Είναι σημαντικό το παιδί να ακούει το τραγούδι μόνο από τη φωνή της μαμάς, χωρίς μελωδία-μουσική, αφού είναι μια φωνή ήδη γνώριμη για εκείνο από τότε που βρισκόταν μέσα στην κοιλίτσα.
 
Δημιουργούμε ρουτίνες και μιλάμε στο μωρό μας σχολιάζοντας με λέξεις αυτά που βιώνει καθημερινά, π.χ. «καλημέρα, κοιμήθηκες όμορφα;». Με τον καιρό, το μωρό αρχίζει να ανταποκρίνεται στα λόγια μας με χαμόγελο και φωνούλες.

Προσφέρουμε παιχνίδια με λαβές, διαφορετικές υφές, μουσική και φως, ώστε το μωρό να αγγίζει, να πιάνει και να εξερευνά με το σώμα και το στόμα του. Αργότερα, προσθέτουμε παιχνίδια που προσφέρουν κίνηση, όπως είναι οι μπάλες.
 
Η μίμηση κινήσεων, εκφράσεων προσώπου και ήχων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ του μωρού και των οικείων ατόμων. Κάνουμε «κουπεπέ, κούκου τσα, γεια», στέλνουμε φιλί, χαμογελάμε, λέμε «ναι, μμμ, μα-μα-μα, εεεϊ».
 
Διαβάζουμε βρεφικά παραμύθια ή βιβλία εξερεύνησης που κρύβουν εκπλήξεις για τα μικρά ματάκια και ικανοποιούν την περιέργεια και την ανάγκη των μωρών για ανακάλυψη και μάθηση.

 

 

www.boommag.gr