Ακόμα να μιλήσει;

Έχει μεγαλώσει μα δε μιλάει ακόμα; 
                                                                       Βγάζει φωνούλες αλλά όχι όπως τα άλλα παιδάκια; 


Διαβάστε μερικά μυστικά που ...επιταχύνουν την ομιλία του μικρού σας !

Κλείστε την τηλεόραση. Είτε βλέπετε, είτε όχι, η συνεχής παραγωγή ομιλίας και ήχων, δίχως τη συνδιαλλαγή με το άλλο άτομο, μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση λόγου και ομιλίας.

Χρησιμοποιήστε μη λεκτική επικοινωνία - κινήσεις χεριών. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ανάπτυξη της επικοινωνίας. Επικεντρωθείτε σε έννοιες βασικές π.χ. θέλω, μαμά, μπαμπάς, δικό μου.

Βάλτε μαγνητάκια στο ψυγείο με αγαπημένα πράγματα ή φαγητά. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνετε το παιδί σας να δείξει αυτό που επιθυμεί. 
Παίξτε 40 λεπτά μαζί του, πολλές φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε λέξεις απλές π.χ. κόκκινο αμάξι, βάλε μπάλα.

Χρησιμοποιήστε απλές κάρτες με ζώα ή αντικείμενα καθημερινής χρήσης. (Ενδεικτικά μπορείτε να κατεβάσετε κάρτες από:  https://www.havefunteaching.com/flash-cards/)

Χρησιμοποιήστε βιβλία ή δίσκους με ήχους των ζώων και μιμειθείτε τις φωνές τους. (Εφαρμογή στο ipad: I Hear Ewe).

Πιείτε νερό, γάλα και χυμό με καλαμάκι. Βοηθάει στην κίνηση των οργάνων της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα, χείλη, μάγουλα).

Κάντε μερικά αγαπημένα του αντικείμενα (παιχνίδια) ορατά αλλά μη προσιτά. Το παιδί θα αναγκαστεί να επικοινωνήσει μαζί σας προκειμένου να του δώσετε αυτό που επιθυμεί. Διδάξτε του τον τρόπο να σας πλησιάζει και να σας δείχνει αυτό που θέλει την εκάστοτε στιγμή.

Ενισχύστε θετικά κάθε του προσπάθεια με ένα μπράβο ή παλαμάκια.