25 Έξυπνες Ιδέες για Εύκολη Μελέτη στο Σπίτι

Οργανώστε το χώρο του παιδιού

  1. Οργανωθείτε: πρέπει να υπάρχουν κοντά τα απαραίτητα υλικά για τη μελέτη των παιδιών (π.χ.μολύβια, γόμες, ξύστρες, χαρτί, κόλλα, λεξικό, ψαλίδι, μαρκαδόροι) 
  2. Διαλέξτε το περιβάλλον: να είστε συζητήσιμοι ως προς το χώρο μελέτης του παιδιού. Μερικά παιδιά τα βοηθάει να αλλάζουν το μέρος διαβάσματος, διότι δεν βαριούνται. 
  3. Τακτοποιήστε το χώρο: απομακρύνεται ότι δεν έχει σχέση με την παρούσα εργασία. Πάνω στο τραπέζι θα βρίσκονται υλικά και τετράδια για μία εργασία, όχι για όλες.
  4. Χρησιμοποιήστε ένα πλάνο: ένα πλάνο μελέτης για να καταγράφετε τις εργασίες. Μπορείτε να φτιάξετε ένα φύλλο εργασιών, πάνω του σημειώνεται τι εργασίες υπάρχουν καθημερινά και ποιες έγιναν. Το παιδί σας θα ξέρει τι ακολουθεί, αλλά και πόσα ακόμα μένουν.
  5. Σημειώστε: αποθηκεύστε χρήσιμες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Θα μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές μαζί με το παιδί σας όποτε χρειαστεί.
  6. Δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη: μια βιβλιοθήκη στο σπίτι είναι μια ανεκτίμητη πηγή βοήθειας για τη μελέτη. Μπορεί να είναι είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή (π.χ. λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, άτλαντες, ημερολόγια, ξενόγλωσσα λεξικά)


Κάντε το πραγματικότητα

  1. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα: φτιάξτε ένα πρόγραμμα μελέτης και ακολουθήστε το. Μαζί με το παιδί σας συζητάτε πότε θα ξεκινάει τις εργασίες, πότε θα κάνει διαλείμματα και πόσα θα είναι αυτά. Για όλα τα παραπάνω θα λάβετε υπόψη σας την ηλικία του παιδιού σας και τις ανάγκες του.
  2. Ξεκινήστε τη μελέτη με ηρεμία: αποφύγετε την απότομη αλλαγή από το παιχνίδι στο διάβασμα. Αναθέστε του να κάνει κάτι άλλο πριν αρχίσει τη μελέτη π.χ. τάισμα του κατοικίδιου, στρώσιμο του τραπεζιού. Κάνοντάς το φύγει από το παιχνίδι ομαλά.
  3. Απομακρυνθείτε μετά από μια καλή αρχή: βοηθήστε το παιδί σας να ξεκινήσει τη μελέτη και μετά απομακρυνθείτε. Αφού του εξηγήσετε τι πρέπει να κάνει, αρχίσει την εργασία και τα καταφέρνει επιτυχώς, να το αφήσετε να την ολοκληρώσει μόνο του. Αφήστε το να έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.  
  4. Έχετε τα πράγματα σε σειρά: βάλτε τις εργασίες σε σειρά. Εσείς μπορείτε να κρίνεται αν το παιδί σας θέλει να αρχίζει με τις εύκολες ή με τις δύσκολες εργασίες. Τις χωρίζεται με τον ανάλογο τρόπο και τις παρουσιάζεται μία μία.
  5. Κάντε διαλείμματα: να έχετε ένα ρολόι για να καθορίζετε τις χρονικές περιόδους της μελέτης. Τα παιδιά θέλουν να έχουν στόχους, ένα τέλος που πρέπει να φτάσουν για να κερδίσουν κάτι (π.χ. 5 λεπτά χαλάρωσης ή κολατσιού)
  6. Οργανώστε τα μακροπρόθεσμα σχέδια: δώστε ενδιάμεσους στόχους για μακροπρόθεσμα σχέδια. (π.χ. για εργασία που πρέπει να παραδοθεί σε 4 εβδομάδες, την 1η ερεύνα, τη 2η σχεδιάγραμμα, τη 3η γράψιμο, την 4η διόρθωση)
  7. Κάντε καίριες ερωτήσεις: όταν το παιδί φτάσει σε αδιέξοδο, κάντε του ερωτήσεις που θα το οδηγούν στην απάντηση. Δεν πρέπει να του πείτε εσείς το σωστό, πρέπει να το σκεφτεί μόνο του. Πάντα θα κρίνετε το πόσο αδιάλλακτοι είστε, γιατί μπορεί όντως να μη γνωρίζει την απάντηση που ζητάτε. 


Δημιουργείστε καλές συνήθειες 

  1. Να είστε πρότυπο: χρησιμοποιήστε την ώρα της μελέτης του παιδιού σας για να κάνετε τις δικές σας δουλειές. Δείξτε του ότι μπορείτε να κάνετε πράγματα χωρίς να ανοίγεται την τηλεόραση (π.χ. διαβάστε βιβλίο, τακτοποιήστε τους λογαριασμούς, ελέγξτε την αλληλογραφία σας, κάντε λίστες για ψώνια)
  2. Να είστε θετικοί: αφήστε τη δική σας θετική άποψη για τη μάθηση να επηρεάσει το παιδί σας. Πρέπει να δείχνετε ότι αγαπάτε το διάβασμα για να αρχίσει να το βλέπει θετικά και το παιδί.
  3. Αποδεσμευτείτε από τις ευθύνες: αποφύγετε να σώσετε το παιδί σας από επείγουσες εργασίες. Αν ξεχάσει μια εργασία μην γράψετε σημείωμα στη δασκάλα, αλλά βάλτε το να πάρει τηλέφωνο έναν συμμαθητή του ή να ρωτήσει τη δασκάλα. Αφήστε το να μάθει τις ευθύνες του.
  4. Να είστε σύμβουλοι: να είστε διαθέσιμοι για βοήθεια ως σύμβουλοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι παιδιά και έχουν απορίες, θα πρέπει να είμαστε πάντα εκεί για αυτά.
  5. Ζητήστε βοήθεια: Αναγνωρίστε πότε απαιτείται εξωτερική βοήθεια. Δεν γίνεται να γνωρίζετε όλα τα κομμάτια των μαθημάτων, μπορεί να μην είστε καλός γνώστης της γλώσσας ή των μαθηματικών ή της φυσικής. Ζητήστε βοήθεια από τον/την σύζυγο, ένα μεγαλύτερο παιδί σας.
  6. Να γνωρίζετε πότε να σταματάτε: κάποιες φορές πρέπει να πείτε "αρκετά". Θα πρέπει να καταλαβαίνεται πόσο μπορεί να αντέξει το παιδί σας. Μην το πιέζεται παραπάνω, γιατί θα αντιπαθήσει αυτό που κάνει.
  7. Κρατάτε αρχείο της μελέτης: αρχειοθετήστε ολοκληρωμένες εργασίες για να τις χρησιμοποιήσετε όποτε έχετε ανάγκη.
  8. Μετά τη βαθμολόγηση: δώστε χρόνο για τις βαθμολογημένες εργασίες του παιδιού. Να το επαινέσετε για τον βαθμό που πήρε, γιατί τα κατάφερε μόνος του.


Κάντε το να φαίνεται περιπέτεια

  1. Επιβραβεύστε την πρόοδο: δώστε στο παιδί μικρές αμοιβές όταν φτάνει στους στόχους του. (π.χ. μόλις τελειώσει την έκθεση θα διαλέξει αυτό την ταινία που νοικιάσετε από το μαγαζί)
  2. Μετατρέψτε το παιδί σας σε δάσκαλο: το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας διδάξει του δίνει αυτοπεποίθηση και έλεγχο.
  3. Διατηρήστε το ενδιαφέρον: συνδέστε τη μελέτη με τα ενδιαφέροντα του παιδιού, όπου αυτό είναι δυνατό. 
  4. Αλλάξτε το σκηνικό: δοκιμάστε να κάνετε τη μελέτη σε ένα ασυνήθιστο μέρος. (π.χ. στην αυλή, στο σαλόνι, κάτω από ένα δέντρο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας ότι χρειάζεστε)