Άτακτα παιδιά

«Μιλάω στο παιδί μου και δεν με ακούει»
«Το παιδί μου είναι πολύ άτακτο»
«Με απασχολεί πολύ η συμπεριφορά του»

Φράσεις καθημερινές. Φράσεις διατυπωμένες από γονείς αγχωμένους και ταλαιπωρημένους. Φράσεις που κρύβουν μια και μόνο ελπίδα... τα μικρά ‘τερατάκια’ να γίνουν αγγελούδια.

Αγαπητοί γονείς,
Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω, με όλο το σεβασμό, τη σκέψη που μου έρχεται πρώτη από όλες στο μυαλό. Προτιμώ το παιδί μου να ‘χει ζωντάνια και ενέργεια, παρά να κρύβεται στη σκιά μου. Είναι πολύ σημαντικό να πατά στα μικρά του ποδαράκια και να τριγυρνά γεμάτος/η περιέργεια να εξερευνήσει τον καινούριο, για αυτό, κόσμο. Και εγώ, με αγάπη και θέληση, θα του μάθω να με ακούει και να είναι προσεκτικός/η στα νέα του/της βήματα. Βήματα που θα κάνουμε μαζί, αν θέλει. Μα... τι λέω; Αν θέλει; Φυσικά και θα θέλει.. Κάθε παιδί όσο αντιδραστικό κι αν είναι, πάντα αναζητά την αγάπη.
Θα σας δείξω τον τρόπο..

1    Αγάπη

Όλοι θεωρούμε την αγάπη δεδομένη και συχνά ξεχνάμε να την δείξουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε. Όσο μεγαλώνουμε μπλέκουμε με ευθύνες και υποχρεώσεις που μας δεσμεύουν χρόνο και ενέργεια. Τα μικρά μας, όμως, πλασματάκια, μας περιμένουν στο σπίτι όλο ενθουσιασμό. Είμαστε οι καθημερινοί τους ήρωες, τα πρότυπά τους. Γι’αυτό και οφείλουμε να τους δείχνουμε την αγάπη μας με μια μεγάλη αγκαλιά και ένα τρυφερό φιλί. Είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή διαπαιδαγώγησή τους.

2    Επικοινωνία

Όταν απευθύνεστε στα παιδιά σας να θυμάστε ένα μυστικό. Τον εαυτό σας, σε μικρογραφία. Δεν μας άρεσε ποτέ να μας μιλούν από ψηλά και να επιθυμούν να εκτελέσουμε σαν στρατιωτάκια αυτό που θέλαν οι μεγάλοι. Για το λόγο αυτό, να σκύβετε κόντα στα παιδιά σας και να τους μιλάτε με ηρεμία. Σας ακούν με μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό. Τα λόγια σας δεν προέρχονται πια από το στόμα ενός γίγαντα, αλλά από έναν άνθρωπο που τα αγαπά και θέλει να τον ακούσουν. Δείχνετε ισότητα και τη λατρεύουν.

3    Απλοί και σύντομοι
Όταν ζητάτε κάτι να είστε απλοί και σύντομοι. Οι μεγάλες συζητήσεις καταλήγουν σε αδιέξοδο. Το παιδί αντιλαμβάνεται και εκτελεί πιο γρήγορα τη φράση «Μάζεψε το δωμάτιό σου» από την κλασσική «Μάζεψε το δωμάτιό σου γιατί αλλιώς θα μπεις τιμωρία. Εγώ στην ηλικία σου δεν έκανα τέτοια πράγματα. Τέρμα τα παιχνίδια, δεν θα παίξεις άλλο σήμερα». Στην πρώτη περίπτωση το παιδί θα αντιδράσει αλλά θα εκτελέσει πιο άμεσα το αίτημά σας. Στην δεύτερη περίπτωση το έχετε ήδη προειδεάσει αρνητικά για αυτό που θέλετε να κάνει. Έχει συνδυάσει το ‘μάζεψε το δωμάτιο’ με το ‘δε θα παίξεις’ και αντιδρά έντονα και εμμονικά.

4   Κίνητρο
Δώστε ένα κίνητρο στο παιδί σας. Όλοι, μικροί μεγάλοι, συμμορφωνόμαστε στην καθημερινότητα επειδή αναμένουμε την αντίστοιχη ανταμοιβή π.χ. χρήματα. Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας με ηρεμία να κάνει κάτι με αντάλλαγμα μια έκπληξη. Η έκπληξη είναι πάντα έκπληξη και κανένα παιδί δεν μπορεί να την αρνηθεί. Ένα αγαπημένο παιχνίδι, μια λιχουδιά, μια βόλτα με το ποδήλατο είναι ικανά να μετατρέψουν το παιδί σας σε ένα συνεργάσιμο μικρό ανθρωπάκι. Κάθε φορά η έκπληξη θα ναι διαφορετική, κάθε φορά θα χει κάτι καινούριο να περιμένει. Έτσι, θα μάθει να εκτελεί γρήγορα αυτό που του ζητάτε, περιμένοντας με ανυπομονησία το ‘μετά’.  

5   Να είστε θετικοί
Κάθε φορά που θα απευθύνεστε στο παιδί σας, να είστε θετικοί και χαμογελαστοί. Ακόμα κι αν δεν εκτελέσει αυτό που του ζητάτε, το παιδί ασυναίσθητα κρατά στο μυαλό του μια όμορφη εικόνα για εσάς. Είναι πολύ σημαντικό να σας θεωρεί αυστηρούς αλλά γλυκούς, παρά αυστηρούς και κακούς. Η καλή εικόνα πάντα βοηθά στη συμμόρφωση και συνεργασία μιας μικρής καρδιάς, αν όχι την ίδια στιγμή, σίγουρα μετά από μια ώρα. Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει πράγματα που βαριέται, πόσο μάλλον αν του φωνάζουν.


5 συμβουλές.  
Κρατήστε αυτές.
Είναι βασικές για την αρχή μιας αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης.
Να θυμάστε πως ο χρόνος και η υπομονή είναι οι καλύτεροι μας φίλοι.