Όνειρα γλυκά

Τα παιδιά ονειρεύονται αυτά που αγαπούν. Στον ύπνο τους συμβαίνουν τα πάντα. Βόλτες στον ζωολογικό κήπο παρέα με τεράστια συναρπαστικά ζώα, λιοντάρια, πουλιά και μαγικά άλογα. Κάνουν βόλτες μέσα σε παραμύθια και σε ιστορίες με νεράιδες. Όταν ξυπνάνε τους φαίνεται φυσιολογικό να συνεχίσουν το όνειρό τους. Αν έχουν ονειρευτεί ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, όταν ξυπνήσουν το ψάχνουν στα πράγματά τους ή το ζητάνε από τη μαμά τους. Η φαντασία των παιδιών μπορεί να τους δημιουργήσει τόσο ζωντανά όνειρα, επειδή η έννοια της πραγματικότητας και της φαντασίας δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, κάνοντας τα όνειρα να φαίνονται αληθινά.

Όταν τα παιδιά αφηγούνται κάτι, ανακατεύουν την αλήθεια, τη φαντασία και το όνειρο. Τα όνειρα τους είναι ζωντανά, παραστατικά και πολύ γοητευτικά. Τα όνειρα είναι εξίσου σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών με το παιχνίδι. Όπως στο παιχνίδι τα παιδιά υιοθετούν ρόλους, το ίδιο συμβαίνει και στα όνειρα. Έρχονται σε επαφή με το πρόβλημα, το επεξεργάζονται και το τακτοποιούν μέσα στο μυαλουδάκι τους. Τα παιδικά όνειρα είναι περισσότερο μία διαδικασία αναγνώρισης και κατανόησης του κόσμου τους.

Δυστυχώς, κάποιες φορές τα όνειρα των μικρών μας έχουν πρωταγωνιστές τέρατα, επικίνδυνες περιπέτειες και απομάκρυνση από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πώς θα μπορέσουμε να τους χαρίσουμε «όνειρα γλυκά»;

Σχεδιάζοντας ήρεμες βραδινές δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται να τους διαβάζουμε βιβλία με τρομακτικές εικόνες και να τους επιτρέπουμε να βλέπουν τρομακτικές ταινίες στην τηλεόραση πριν πάνε για ύπνο.

Αφήνουμε ένα φως ανοικτό και την πόρτα του δωματίου, αν το θέλουν τα παιδιά.

Κατανοούμε τους φόβους τους αν ξυπνήσουν κλαίγοντας. Μια ζεστή αγκαλιά είναι ότι έχουν περισσότερη ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Αφήστε τα να σας πουν για το όνειρο τους, αλλά μην τα πιέσετε γι’αυτό αν δεν το θέλουν τα ίδια. Μείνετε δίπλα τους μέχρι να ηρεμήσουν.

Μιλήστε τους για κάτι ευχάριστο, οτιδήποτε που θα τραβήξει την προσοχή τους μακριά από το άσχημο όνειρο.

Είναι καλύτερο να μείνετε εσείς στο δωμάτιο του παιδιού σας, παρά να τα πάρετε στο δικό σας. Αφήνοντας τα παιδιά να ανακτήσουν την ψυχραιμία τους στο δικό τους δωμάτιο, τα βοηθάμε να δουν ότι ο χώρος τους είναι τελικά ασφαλής.