Στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Λογοcare τα παιδιά αποκτούν τα εφόδια για να κατακτήσουν τα όνειρά τους!

Χαρά, αγάπη, αρμονία και πολλά ζεστά χαμόγελα. Αυτά εισπράττει κανείς μπαίνοντας στο φωτεινό σπίτι με τον μεγάλο κήπο, τα παιχνίδια και τις αμέτρητες ζωγραφιές στους τοίχους. Και αυτά ακριβώς, η χαρά και η αρμονία της επικοινωνίας, η αγάπη τους για τα παιδιά, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση που αντλούν κάθε φορά που βοηθούν ένα παιδί να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες, ώθησαν τη Σοφία Παπαφάνη και τη Δώρα Χαρατσάρη στο να δημιουργήσουν το Κέντρο Ειδικής Αγωγής Λογοcare.

First things first: Γιατί «Λογοcare»; 

«Λογοcare σημαίνει φροντίδα του λόγου, και ο λόγος αφορά την επικοινωνία», μας λένε η Σοφία και η Δώρα. Έχοντας αυτό ως αφετηρία και θέτοντας το κάθε παιδί ξεχωριστά ως προτεραιότητα, του προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια, το καθοδηγούν και το ενισχύουν ώστε να ανακαλύψει τα μέσα και τους τρόπους να εκφράζεται και να χτίζει ανεμπόδιστα τις δικές του γέφυρες επικοινωνίας. Ο στόχος τους δεν είναι άλλος, από το να αγαπήσει το παιδί όλα όσα μαθαίνει, να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τους στόχους του, και πάνω από όλα να είναι ευτυχισμένο.

Ένα πρόσφορο έδαφος όπου τα παιδιά καλλιεργούν τις δεξιότητές τους:

Εδώ κάθε παιδί προσεγγίζεται με φροντίδα και προσοχή ανάλογα με τις κλίσεις και τις όποιες ανάγκες του, με σκοπό να αναπτύξει και να καλλιεργήσει τις δεξιότητές του, μέσα από προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας-αισθητηριακής ολοκλήρωσης, μαθησιακής παρέμβασης και παιδοψυχολογικής υποστήριξης. Μπορεί ακόμα να ενταχθεί και σε κάποιο από τα ολιγομελή ομαδικά προγράμματα που λειτουργούν εδώ, που όπως επισημαίνουν η Δώρα και η Σοφία συντονίζονται από παιδοψυχολόγο, λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή, και μέσα από αυτά τα παιδιά μαθαίνουν τις αξίες της συνεργασίας, της υποστήριξης, της ακολουθίας κανόνων, της φιλίας και του αλληλοσεβασμού. «Είναι σημαντικό για το παιδί να αναπτύσσει, να αγαπάει και να εκφράζει τη μοναδικότητά του στο σύνολο μιας ομάδας», εξηγούν. «Γι’ αυτό τον λόγο, κάθε παιδί αξιολογείται ξεχωριστά και εντάσσεται στην ομάδα που κρίνουμε πως θα το βοηθήσει περισσότερο».

Ποιες είναι όμως οι δεξιότητες και οι αξίες αυτές; 

«Η αγάπη για τον εαυτό τους, η αξία της προσπάθειας, η χαρά με την επιτυχία του φίλου τους είναι μερικές από τις αρχές με τις οποίες θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας», απαντούν η Δώρα και η Σοφία και συνεχίζουν: «Γιατί, για εμάς, τα παιδιά του Λογοcare είναι μέλη της οικογένειάς μας. Έτσι, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας είναι να καλλιεργήσουμε σε κάθε παιδί τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα το κάνουν μοναδικό και ξεχωριστό, δίνοντάς του παράλληλα τα κατάλληλα εφόδια για τη μετέπειτα πορεία της ζωής του».

Παιδί, γονείς, Λογοcare: Μια ισχυρή ομάδα που μπορεί να κάνει θαύματα! 

Μπορεί η δική μας γενιά να μεγάλωσε σε μια εποχή που οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούσαν ακόμα ταμπού, ευτυχώς όμως σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική καθώς οι σύγχρονοι γονείς είναι πιο ενημερωμένοι. Και η Σοφία με τη Δώρα δίνουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την οικογένεια, καθώς όπως τονίζουν: «Λειτουργούμε σαν ομάδα με το παιδί, τη μαμά, τον μπαμπά, τα άτομα του περιβάλλοντος και το σχολείο. Το παιδί εκπαιδεύεται από εμάς και γενικεύει στο σπίτι, με τη βοήθεια των γονιών του. Αν οι γονείς κρίνουν πως πρέπει να στοχεύσουμε κάπου συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμοζόμαστε εκ νέου στις νέες συνθήκες. Όλοι μαζί μπορούμε καθημερινά να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες και να αναδείξει τα δυνατά του στοιχεία. Άλλωστε, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, χρειάζεται τόσο σωστή οργάνωση όσο και καθημερινή τριβή. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να προσαρμόζουμε τη στοχοθεσία (ασκήσεις) στις ανάγκες της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, παρέχουμε στον γονιό βίντεο, οδηγίες και γραπτές προτάσεις ώστε να ακολουθεί σωστά και να θυμάται τα βήματα μιας δραστηριότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επισκεπτόμαστε την οικογένεια και οργανώνουμε από την αρχή τον χώρο και τα παιχνίδια (πρόγραμμα δόμησης χώρου στο σπίτι). Και φυσικά ο γονέας μπορεί να απευθυνθεί στον χώρο μας, όποτε νιώσει πως θέλει να συζητήσει, να διευκρινίσει ή να ενημερωθεί σχετικά με την ανάπτυξη και εξέλιξη των δεξιοτήτων του παιδιού του. Η θεραπευτική ομάδα μας είναι πάντα δίπλα στις οικογένειες, για να θέσουμε όλοι μαζί τους στόχους και τις προτεραιότητες στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Επιπλέον, στο Λογοcare παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης γονέων».

Μια γρήγορη επίσκεψη στο Λογοcare και μια μικρή συζήτηση με τη Σοφία και τη Δώρα αρκούν για να αντιληφθεί κανείς πόσα εφόδια αποκτά ένα παιδί εδώ. Τι είναι αυτό που αποκομίζουν άραγε οι ίδιες μέσα από την ενασχόλησή τους με τα παιδιά; «Στο τέλος της ημέρας νιώθουμε γεμάτες. Αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει κάθε συναίσθημα και κάθε εμπειρία που ζήσαμε. Ένα παιδί που μίλησε, μια ζωγραφιά που τελειοποιήθηκε, μια απορία που λύθηκε, ένας φόβος που εκφράστηκε, μια οικογένεια που ήρθε πιο κοντά… Όλα αυτά, για εμάς, είναι το Λογοcare!»

 

www.boommag.gr