Δραστηριότητες με θαλασσόξυλα

Στις καλοκαιρινές διακοπές, μικροί και μεγάλοι περνάμε ώρες στην παραλία αναζητώντας  τους θησαυρούς της. Κοχύλια, πέτρες, θαλασσόξυλα .. ακόμα και άμμο, είναι μερικά από αυτά που ξεχωρίζουμε και βάζουμε στα κουβαδάκια μας. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάτι με αυτά που μαζεύουμε; Παρακάτω, σας δίνουμε ιδέες κατασκευών και παιχνιδιού με θαλασσόξυλα.

Γράμματα και Σχήματα

Απλώνω τα θαλασσόξυλα πάνω στο τραπέζι, τα παρατηρώ και τα χωρίζω σε κατηγορίες π.χ. ίσια, με καμπύλη, μικρά, μεγάλα κ.αλ. Στη συνέχεια, μπορώ να δημιουργήσω σχήματα, αριθμούς ή γράμματα.

TIP: για μικρά παιδιά χρησιμοποιώ ένα πατρόν για βοήθεια (ένα σχέδιο για να αντιγράψουν το ίδιο).

Συμβολικό παιχνίδι

Ένα ακαταμάχητο παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους είναι αυτό με αυτοκίνητα, δρόμους και πόλεις. Χρησιμοποιώ τις μπουλντόζες για να μεταφέρω τα θαλασσόξυλα και με αυτά φτιάχνω δρόμους, ράγες τρένου, σπίτια κ.αλ.

ΤΙΡ: δημιουργήστε σταθμούς φόρτωσης και εκφόρτωσης για να έχει το παιδί σημεία αναφοράς στο παιχνίδι του.

Κατασκευές

Χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας για να δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες καλοκαιρινές κατασκευές. Μπορούμε να διακοσμήσουμε ένα παλιό κουτί κολλώντας περιμετρικά θαλασσόξυλα ή ακόμα και να τα ζωγραφίσουμε και να τα βάλουμε σε ένα βάζο αντί για λουλούδια.

ΤΙΡ: μπορείτε να έχετε σε φωτογραφία αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε για να είναι πιο εύκολο για το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία.

Καλοκαιρινές αναμνήσεις

Διαλέγω αγαπημένες φωτογραφίες από καλοκαιρινές στιγμές ή ζωγραφιές που ξεχώρισα και με τα θαλασσόξυλα σχηματίζω την κορνίζα τους. Έπειτα, μπορώ να τις κρεμάσω στον τοίχο του σπιτιού μου για να κοιτάζω τις όμορφες αναμνήσεις.

ΤΙΡ: οι κορνίζες μπορεί να έχουν όποιο σχήμα θέλουμε εμείς.

Η οικογένειά μου

Ζωγραφίζω τα θαλασσόξυλα με τα αγαπημένα μου χρώματα. Διαλέγω αυτά που το σχήμα τους παραπέμπει σε φιγούρα, κολλάω κλωστές για μαλλιά, χάντρες για κουμπιά και διασκεδάζω παρέα με τους φίλους μου. 

ΤΙΡ: οι φιγούρες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε κουκλοθέατρο.